27 november 2023

Warme gevoelens bij voorjaarsconcert Jehova Nissi

0

Afgelopen zaterdag hield Jehova Nissi haar voorjaarsconcert in de gymzaal in Stedum. Het was een concert in Latijns Amerikaanse sfeer, waarbij de tango het hoofdthema vormde. Zoals bekend is de tango van oorsprong Argentijns, maar ook Europese componisten en musici hebben in de ontwikkeling van de tango hun rol gespeeld.  Jehova Nissi opende het concert met 2 grotere orkestwerken van Malando (alias Arie Maasland), namelijk El Barca en de Rivierencyclus. Mooie gevarieerde muziek met sterke dynamische contrasten.

De koning van de tangomuziek is natuurlijk Astor Piazzolla. Het bekende Lo Que Vendra werd uitgevoerd door fanfare samen met Gertie Bruin op accordeon.

Een visueel hoogtepunt was het optreden van het bekende tango danspaar Rob & Inez, bij de Argentinian Tango van de Fin Toivo Kärki en bij Olé Guapa van Malando. Een schitterende demonstratie van beheersing en passie.

Na de pauze opnieuw een muzikale afbeelding van de Zuid Amerikaans natuur door Malando in de Bergencyclus, over de bergtoppen in de Andes. Jehova Nissi met stevige muziek, snelle tempi en forte passages. Daarna in contrast het subtielere geluid van accordeon solo, ingetogen, verstild, vertragend en soms uitbundig. Een sfeervol optreden van Gertie Bruin met twee karakterstukken van Piazzolla, Milanga del Angel en St. Louis de L’île.

Het sinds 2/2/2002 meest bekende tango nummer Adios Nonino vormde de logische finale. Voor velen een feest van herkenning, deze uitvoering voor accordeon en orkest samen.

Het was een goed bezochte en bijzondere muziekavond die bij velen warme gevoelens opriep. Warme gevoelens waren er voor Hilda Mulder die haar gouden speldje krijg, vanwege het 40 jarige jubileum als muzikant. Warme gevoelens waren er ook voor Luuk Tuinstra die na 36 jaar zijn laatste grote concert voor Jehova Nissi dirigeerde.

Klik hier voor de foto`s

www.stedum.com

Geef een reactie