28 mei 2024

Waterschap wil sneller evacueren na stormwaarschuwing

0

Waterschap Hunze en Aa’s wil bij zware stormen sneller overgaan tot evacuatie van bedrijven en woningen langs de kust. Rijkswaterstaat ontwikkelt speciaal voor de Dollard en de Eems een nieuw nauwkeuriger stormwaarschuwingmodel dat zes uur sneller dan voorheen hoogwaterproblemen kan voorspellen.

De plannen worden 27 september gepresenteerd tijdens een speciale bijeenkomst waarin de provincie Groningen, de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, de gemeente Delfzijl en Rijkswaterstaat zich samen willen voorbereiden op het nieuwe stormseizoen. De bijeenkomst in Delfzijl is een initiatief van waterschap Hunze en Aa’s. De instanties willen leren van elkaars ervaringen tijdens de zware storm op 1 november vorig jaar. Bij die storm blijken er veel fouten gemaakt te zijn.

Waterschap Noorderzijlvest gaf eerder al toe dat ze de alarmfase te laat serieus had ingeschat. Rijkswaterstaat bekent nu dat haar reguliere atmosferische en waterbewegingsmodellen niet blijken te functioneren voor de Dollard en de Eems.

"Onze modellen waren veel te breedmazig voor het smalle Eems?Dollardgebied", zegt hoofd Jan Kroos van de stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat in Den Haag. Ook bleken de windmeters in het gebied die stormnacht niet te hebben gefunctioneerd. Rijkswaterstaat wil haar onderzoeksrapport tijdens de bijeenkomst in Delfzijl presenteren.

www.dvhn.nl

Geef een reactie