19 juni 2024

Weer een stuk verder met het bosbeheer in het Steemer Bos

0

Tijdens de werkochtend op 30 december in de kerstvakantie is er weer hard gewerkt door een groep vrijwilligers. Van tevoren wisten we in ieder geval dat een kleine groep mensen zou komen werken, maar op de ochtend zelf werden we verrast door een hele grote groep! Een aantal mensen had ook nog vrienden en familieleden meegenomen. Zo zaten we totaal op ongeveer 17 volwassenen, 4 jongeren en 6 kinderen en hadden we toch nog een extra koffiezetapparaat nodig gehad.

Marije Kattenwinkel was onze begeleider van Landschapsbeheer. Zij was vorig jaar ook al enkele malen in Stedum. Net als toen hebben we ook nu in de sneeuw gewerkt.


Na de uitleg besloten we om aan de andere kant van het Reinderspad verder te gaan. Zo konden we lekker in de luwte van het bos werken, want hoewel het mooi weer was, stond er wel een flinke koude wind. Een aantal mensen is verder gegaan met het uitdunnen van de bosrand en de rest van de groep heeft in het andere stuk bos een open plek gemaakt. Deze open plek is omzoomd door takkenrillen die van de omgezaagde bomen zijn gemaakt. Verder is er een mooie hut gemaakt door de kinderen. Deze hut ligt vlakbij de ingang en zal goed bereikbaar blijven. De rest van de open plek zal uiteindelijk dicht groeien door alle struiken, die uit de omgezaagde bomen teruggroeien. In de tussentijd krijgen ook andere zaden de kans om te ontkiemen en uit te groeien tot planten en struiken.


Terwijl we aan het werk waren, kwam er ook nog een fotograaf van de Eemslander langs. Misschien hebt u de foto met het artikel wel in de Eemslander gezien begin januari.


Al met al is er weer veel werk verzet en was het een gezellige ochtend. We willen alle vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun inzet. Ook bedanken we de ijsvereniging en de tennisvereniging voor het gebruik van hun kantine!


 


Wat is de tussenstand?


Wat betreft het bosrandbeheer zijn we vorig jaar en dit jaar flink opgeschoten. In totaal 2 landelijke natuurwerkdagen, 3 werkochtenden en 2 werkmiddagen van de beide basisscholen, hebben we de bosrand langs het Peertilpad (oostkant), aan de zuidkant van het bos en langs beide kanten van het Reinderspad uitgedund. Verder is er een grote open plek in het bos gemaakt. Langs het Peertilpad en aan de zuidkant zijn de omgezaagde bomen teruggegroeid als struik en is een dichte bosrand aan het ontstaan. Hetzelfde zal ook gebeuren met de bosranden langs het Reinderspad. Door de dichte bosranden en de takkenrillen kan de wind niet zo maar door het bos waaien en zal er een echt bosklimaat in het bos ontstaan. Verder zijn de takkenrillen een ideaal onderkomen voor dieren als egels, vlinders en konijnen of hazen. Op het dode hout zullen ook allerlei paddestoelen gaan groeien. Alles tezamen zorgt dit voor een gevarieerde planten- en dierenpopulatie, waardoor het in het Steemerbos nog mooier wordt.


Voor dit seizoen zit het werken in het bos er op. We hebben nog 2 keer begeleiding van Landschapsbeheer tegoed en daar gaan we volgende herfst en winter gebruik van maken.  We kunnen dan met de bosrand aan de Bedumerwegkant en nog een stukje aan de noordkant aan de slag. Ook staat er nog een extra paadje door het bos op het verlanglijstje. De eerste zaterdag in november als het weer landelijke natuurwerkdag is, staat al vast. Maar eerst gaan we genieten van ons bos en wachten we op de lente wanneer alles weer gaat uitlopen.


In de Stedumer en op www.stedum.com houden we u op de hoogte!


 


Vriendelijke groeten,


Thea Rozeboom en Jacqueline Mulder

Dorpsbelangen Stedum

Geef een reactie