19 juni 2024

Weer hard gewerkt in het Stedumer Bos op de Landelijke Natuurwerkdag

0


Landschapsbeheer organiseert de landelijke natuurwerkdag altijd op de eerste zaterdag in november. Dit jaar was dat 4 november. Ook in de provincie Groningen kon weer op verschillende plekken meegeholpen worden aan natuuronderhoud. Het Stedumer bos was nu voor het 3e jaar één van de locaties waar hard gewerkt is.
Als altijd begonnen we de dag met koffie/thee/limonade en stroopwafels in de ijsbaan/tennisbaankantine. Een goed begin is tenslotte het halve werk! Er was een mooie opkomst van 16 volwassenen en 8 kinderen en later kwamen er nog een paar bij. Behalve ervaren boswerkers uit Stedum waren er dit jaar ook 3 Kommerzijlsters en inmiddels een goede bekende uit Zuidhorn bij.

Onze werkzaamheden bestaan vooral uit bosrandenbeheer. De bosranden aan de oost- en zuidkant zijn voorgaande jaren gedund en ook langs het Reinderspad is aan beide kanten gewerkt.
De stompjes van de omgezaagde bomen groeien terug als struikjes. Hierdoor is een dichte bosrand aan het ontstaan, zodat de wind niet zo maar door het bos kan waaien. Dichte bosranden zorgen voor een ‘bosklimaat’ in het bos, waardoor er meer variatie in plantengroei ontstaat. Inmiddels groeien er bijvoorbeeld al varens in het bos!

Met gereedschap van Landschapsbeheer gingen we dit keer aan de slag aan de kant van de Bedumerweg. Landschapsbeheer had de donderdag ervoor al heel wat voorwerk voor ons gedaan met de kettingzaag. Dat betekende dat er vooral veel sleepwerk te doen was.
Van de omgezaagde bomen en takken worden namelijk takkenrillen gemaakt. Deze ‘muurtjes’ van bomen en takken houden ook de wind tegen en vormen een onderkomen voor bijvoorbeeld egels en vlinders. Verder groeien paddestoelen op het dode hout.
De stammetjes van de bomen zijn vooral populair onder de gelukkigen onder ons met een houtkachel of open haard. Behalve in Stedum zullen er deze winter ook een paar schoorstenen in Kommerzijl roken op hout uit het Stedumer bos. Wie meehelpt in het bos mag namelijk ook hout voor eigen gebruik meenemen.
De kinderen hebben goed meegeholpen met zagen en slepen. Verder hebben zij zich ook vermaakt met het bouwen van een hut en een bruggetje over een (redelijk droge) sloot. Zelfs de bekende Flip de Beer van het kleuterprogramma Koekeloere was er dit keer bij. Hij logeerde tijdens het weekend bij Herman en heeft veel lol gehad met in de boom klimmen en koekjes eten.

Al met al was het voor iedereen weer een gezellige ochtend. U kunt op www.stedum.com de foto’s bekijken.
Er zit een kans in dat we ook dit winterseizoen weer een extra ochtend gaan werken. Wanneer dit is moet nog overlegd worden met Landschapsbeheer. Uiteraard houden we u via de Stedumer en op www.stedum.com op de hoogte!

www.stedum.com

Geef een reactie