2 maart 2024

Weggebruiker, blijf toch thuis!

0

Automobilisten en andere weggebruikers kunnen volgens Rijkswaterstaat vrijdagochtend beter thuisblijven. Doordat het in de ochtenduren nog streng vriest, kunnen wegen, bruggen, viaducten en bochten vooral in Noord- en Midden-Nederland verraderlijk glad worden.


Strooien helpt bij deze extreem lage temperaturen niet, omdat het zout dan zijn werking verliest.


“Iedereen die niet echt de deur uitmoet, kan beter thuisblijven. Of anders moet men heel voorzichtig rijden. Het is gladder dan je denkt”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. Het verkeer kan verder nog hinder ondervinden van sneeuwbuien.


Volgens meteoroloog Henny Vergouw van de KNMI kan het in de vroege ochtend op sommige plaatsen meer dan 15 graden vriezen.

“Ik doe geen voorspelling hoe koud het maximaal kan worden. Aan die recordwedstrijdjes doe ik niet mee.” Vergouw verwacht dat het de komende dagen iets minder koud wordt. Al kunnen de komende vijf dagen nog temperaturen voorkomen van min acht of min negen graden Celsius. Rijkswaterstaat en de provincies proberen de gladheid door zout te strooien zo veel mogelijk te voorkomen. Maar het zout verliest zijn dooiende werking, zodra het wegdek afkoelt tot rond min 8 en lager. Volgens meteoroloog Vergouw kan gestrooid zout dan juist gladheid veroorzaken. “Bij extreem lage temperaturen trekt zout vocht aan en wordt zelf een oorzaak van gladheid. Dus op een droge weg kun je beter niet preventief strooien. Anders krijg je een averechts effect.”


De vervoersmaatschappijen bekijken vrijdagochtend opnieuw of het verstandig is bussen de weg op te sturen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie