22 maart 2023

Weigeraars afvalscheiding Delfzijl krijgen rode kaart

Delfzijl – De gemeente Delfzijl herhaalt deze week de kaartenactie bij huishoudens die hun afval niet scheiden. Het gaat om bewoners die weigeren dat te doen. Ze krijgen een symbolische rode kaart van de gemeente. Een boete hoeven de mensen niet te betalen. Hun afvalcontainer wordt eenmalig niet geleegd. “We hameren op een stuk bewustwording”, zegt Fekko Sebens van de gemeentelijke vuilophaaldienst. De afgelopen zes weken deelden medewerkers van de vuilophaaldienst negenhonderd gele kaarten uit.

Volgens Sebens is het aantal huishoudens dat groente-, fruit- en tuinafval (gft) niet scheidt van het restafval sinds het begin van de kaartenactie in maart met tweederde teruggelopen. “Het aantal van 900 overtreders is heel klein op een totaal van 12.500 huishoudens”, zegt Sebens.


Buurten in Delfzijl-Noord en Tuikwerd blijven probleemgebieden. Daar vindt deze week, te beginnen met vandaag in de omgeving van Bornholm, de rode kaartenactie plaats.


Sebens benadrukt de positieve effecten van het scheiden van afval. “De verwerking van restafval is twee keer zo duur als de verwerking van gft-afval. Hoe meer afval wordt gescheiden, hoe lager de reinigingsheffing. Dus houden mensen uiteindelijk geld over in hun portemonnee.”

www.dvhn.nl

Geef een antwoord