30 mei 2024

Werkstraf ge‘ist tegen Stedumer brandstichter

0

GRONINGEN – Het openbaar ministerie in Groningen heeft vorige week een werkstraf van 240 uur ge‘ist tegen de 24-jarige Taco M. uit Stedum. Hij zorgde enkele jaren geleden voor grote onrust in het dorp door in een tijdsbestek van twee maanden tot vier keer toe brand te stichten.

De zaak tegen M. werd vorig jaar aangehouden. De rapportage was destijds onvolledig, een advocaat was niet voorhanden en ook M. zelf ontbrak op de bewuste zitting. ãIk kan me geen oordeel vormen over iemand die ik niet persoonlijk heb gezien”, sprak de Officier van Justitie toen. Voor de slachtoffers was het erg knullig. Zij wilden de behandeling bijwonen, maar stonden in een mum van tijd weer buiten. Vorige week togen ze opnieuw naar Groningen, in de hoop dat er na enkele jaren van onzekerheid eindelijk duidelijkheid geschapen zou worden. Zij wilden wel eens weten waarom M. brandjes stichtte in een container, bij het Hervormd Centrum, de supermarkt aan de Clantstraat, het voetbalveld van Stedum, waar een berging in vlammen op ging, en de entree van de nieuwbouw van cafŽ Het Oude Raedthuys.


 De berging op het voetbalveld


 


Hoewel er geen gewonden vielen bij de brandjes, ontsnapte het gezin van cafŽhouder Johnny Noorbergen aan een ramp. Zijn vrouw werd ten tijde van de brand wakker omdat ze dorst had. De brandweer was op dat moment al bezig met bluswerkzaamheden. ãOnze zoon lag te slapen aan de kant waar de brand uitbrak en heeft last van rookvergiftiging gehad. Dit had ook slechter kunnen aflopen”, aldus Noorbergen.


 


Het ergste vindt Noorbergen nog wel dat Taco M. in eerste instantie tegenover iedereen verklaarde dat hij het niet had gedaan, terwijl zijn bekentenis op papier stond. De Stedumer deed nu geen enkele moeite om te ontkennen dat hij verantwoordelijk is voor de brandjes. Hij heeft het alleen niet gedaan om de mensen schrik aan te jagen, maar uit rancune omdat hij ruzie had gehad met andere jongens.

De Officier van Justitie is van mening dat Taco M. aangepakt moet worden, maar het gaat hem te ver om de Stedumer daarvoor in het gevang te gooien. Hij vindt een werkstraf van 240 uur wel op zijn plaats. Daarnaast is het openbaar ministerie van mening dat M. de schade moet betalen die de familie Noorbergen door de brand heeft opgelopen. Volgens de cafŽhouder gaat het om een bedrag van 15.000 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

ommelander courant

Geef een reactie