22 juni 2024

Wethouder erkent fouten in rapport over AquariOm

0

Delfzijl – Een tweede accountbureau gaat kijken naar de jaarrekening van zwembad AquariOm over 2003. Wethouder Jan Huisman erkent dat er door het eerste bureau veel slordigheden zijn gemaakt in de jaarrekening. De herberekening komt, nadat raadslid Koert Stulp (Lijst Stulp) hevige kritiek uitte op het rapport.

Volgens Stulp is in het rapport een te positief beeld geschetst over de financi‘le situatie van het zwembad, doordat er een andere afschrijvingsmethodiek is toegepast. Daarnaast heeft het stichtingsbestuur van AquariOm volgens Stulp geld, dat door de raad beschikbaar is gesteld voor onderhoud, nog steeds niet hiervoor is gebruikt.


Stulp vindt het ook vreemd dat het college geen advies heeft gevraagd aan de eigen ambtenaren over de jaarrekening. “Als ik geen kritiek had gegeven op het rapport was het in de foute vorm in een lade verdwenen.”


Het rapport werd in de eerste instantie halverwege juni goedgekeurd door het stichtingbestuur van AquariOm. Daarop gaf het college eveneens haar goedkeuring. Nadat Stulp kritiek uitte op het rapport besloot het bestuur alsnog om de jaarrekening door een ander bureau te laten controleren.


Volgens het raadslid is de constructie van het stichtingsbestuur uiterst curieus. De drie wethouders van Delfzijl hebben namelijk zitting in dit bestuur. “Je reinste ’tweepettenpolitiek’. Het college kan op zo’n manier niet onafhankelijk kijken naar zaken van AquariOm”, aldus Stulp.


De gemeente Delfzijl geeft jaarlijks zo’n vier ton subsidie aan AquariOm. De voorzitter van het stichtingsbestuur Jan Huisman, tevens wethouder, zegt dat er sprake is van een volkomen legitieme constructie. “Er is geen sprake van een ’tweepettensituatie’. De jaarrekening wordt door de stichting aangeboden aan de gemeente en de raad kan daarover beslissen.”


Het hernieuwde rapport is binnen enkele weken klaar.

www.dvhn.nl

Geef een reactie