13 juli 2024

‘Wethouder Huisman moet weg’

0

Delfzijl – Wethouder Jan Huisman was al in februari op de hoogte van het subsidieverzoek van de noodlijdende bibliotheek. Ook in de maanden erna sprak hij met de directie van de bibliotheek over het verzoek en een plan voor een selfservice balie. Dat heeft de directrice van de bibliotheek, A. Barels, bevestigd.

Huisman (CDA) beriep zich tot nu steeds op het feit dat hij pas halverwege mei werd geconfronteerd met het subsidieverzoek van de bibliotheek. Een mail met het verzoek zou in februari zijn blijven ‘steken’ in een computer op de afdeling van de wethouder. Het verzoek om 57.000 euro blijkt echter ook in briefvorm te zijn overhandigd op het gemeentehuis. Het document is zoek. ”Dat vind ik echt van de gekke”, aldus burgemeester Maritje Appel. Ze heeft een onderzoek ingesteld naar de brief.


 Op de vraag of Huisman de burgemeester en de wethouders heeft voorgelogen, zegt Appel: ”Die woorden zou ik niet willen gebruiken.” Huisman is zwaar bekritiseerd door de raad. Het subsidieverzoek van de bibliotheek heeft door fouten van Huisman of zijn ambtenaren de raadsleden nooit bereikt, terwijl het aan hun gericht was. 


 Ook binnen het college heerst onvrede over het functioneren van Huisman. De partij Delfzijls Belang dient zo goed als zeker volgende week een motie van wantrouwen tegen de wethouder in. De tweede binnen een half jaar.


Wethouder Jan Huisman moet opstappen. Dat vinden de partijen Delfzijls Belang en de Lijst Stulp. ”De wethouder is verantwoordelijk voor de fouten in de bieb-affaire.” Koert Stulp van de Lijst Stulp: ”Of de fouten nou zijn gemaakt door Huisman zelf of door zijn ambtenaren, de wethouder is verantwoordelijk.


 Weer iets goed mis


Als hij verstandig is, stapt hij op”. Fractievoorzitter Syb Roelsma van Delfzijls Belang deelt zijn mening. ”We worden doodziek van zijn gestuntel. Huisman moet de eer aan zichzelf houden en opstappen.”


Jan Menninga, fractievoorzitter van de coalitiepartij PvdA vindt dat de gemeentelijke organisatie van Delfzijl goed onder de loep moet worden gelegd. Ook de besluitvorming binnen het college verloopt volgens hem niet zoals het moet. ”We zijn al jaren bezig met het verbeteren van de interne organisatie. Toch blijkt dat er nog kapitale fouten worden gemaakt.”


Menninga vindt ook dat het college zich achter zijn oren moet krabben. ”Voor de vakantie nam het college klakkeloos een jaarrekening aan over AquariOm. Pas nadat de raad het college wees op fouten in het stuk, lieten ze het nog eens nakijken. Bij het subsidieverzoek van de bibliotheek gaat er weer iets goed mis”, aldus Menninga.


Fractievoorzitter Gea Smit van de VVD, ook een coalitiepartij, deelt de mening van Menninga over de interne organisatie. ”De communicatie verloopt niet goed op het gemeentehuis. Je schaadt daar de burger en instellingen enorm mee.” Smit vindt de fouten rond de subsidieaanvraag van de bibliotheek ‘verschrikkelijk’. ”De wethouder moet met een hele goede uitleg komen volgende week.”Twee keer fout


Fractievoorzitter Gerrit-Jan Steenbergen van Christen-Unie vindt dat de wethouder ook in mei de fout in is gegaan. ”In de februari is iets misgegaan met de mail. Maar in mei wordt het verzoek dan toch behandeld in het college. Het subsidieverzoek is gericht aan de raad. Gaat er dan geen bel rinkelen bij de wethouder dat er een kopie naar de raad moet en dat hij iets is vergeten?”

www.dvhn.nl

Geef een reactie