29 mei 2024

Wie is er bang voor Virginia Woolf?

0

Toneelgroep Helwerd speelt: Wie is er bang voor Virginia Woolf?
In: Het Bernleftheater
Wanneer: zie: www.bernleftheater.nl
Regie: Albert van Ham

Toen Edward Albee’s "Who’s Afraid of Virginia Woolf" in 1962 voor het eerst op Broadway werd opgevoerd, gaf dat aanleiding tot grote commotie en eindeloze discussies.

Het was een verhaal over het falen van de zorgvuldig hooggehouden Amerikaanse droom van het perfecte gezin en huwelijk, de familie, en het succes. Een droom die door Albee aan diggelen werd geslagen, door ons een echtpaar te geven dat aan alles behalve het romantische beeld voldeed.

In het huis van George en Martha stijgt de spanning in de vorm van psychologische spelletjes, naarmate de drank vloeit en de avond vordert. Hun gasten, Nick en Honey, worden meegezogen in hun heksenspel of ze willen of niet. De dialogen worden steeds harder en vaak schokkend in taalgebruik. De inzet van de spelletjes wordt steeds hoger. Laag voor laag worden alle pretenties en leugens weggestript tot enkel nog een bittere en mislukte werkelijkheid overblijft.

Daar komt ook de titel vandaan: Virginia Woolf was een schrijfster uit het begin van de twintigste eeuw, die haar personages tot op het bot ontleedde. Op zoek naar het soort van waarheid waar George en Martha zo bang voor zijn.

www.stedum.com

Geef een reactie