25 april 2024

Winneweer strijdt mee voor behoud voorzieningen

0

De Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) verwelkomt donderdag haar 150ste lid. Winneweer komt de gelederen van de belangenvereniging versterken. Het dorp strijdt voor het behoud van de voorzieningen.

‘Een pronkjewail aan het Damsterdaip’: zo noemen de inwoners van Winneweer hun dorpje vertederend. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw is er eigenlijk sprake van een echt dorp. Winneweer kwam tot ontwikkeling door de komst van een hout- en steenfabriek. De fabrieken sloten begin jaren tachtig de deuren. Sinds die tijd verdwenen de voorzieningen langzaam maar zeker uit het dorp. De warme bakker en twee kruidenierswinkels hielden het voor gezien.


Voorzitter Aly Doornbos van Dorpsbelangen is bepaald niet ongelukkig met de huidige situatie. “Goed, we hebben geen supermarkt, maar laten we eerlijk zijn: er wonen hier 150 mensen. Een winkel heeft hier gewoon geen kans van slagen. Wij zijn dik tevreden hoe het nu is. Winneweer is een lief, klein en rustig dorpje. Dat moet zo blijven en daar willen wij ons voor inzetten.”


Voorzitter Jan Wigboldus van de VKDG is zeer ingenomen met het 150ste lid. “Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Het is belangrijk voor een dorp dat ze een vuist naar de bureaucratie kan maken.”


Voor de dorpelingen is er donderdag om 17.00 uur een drankje op de Vlomarkt aan de Rijksweg 257. Gedeputeerde Henk Bleker en burgemeester Rika Pot van de gemeente Ten Boer laten samen 150 ballonnen op met daarop de namen van de 150 dorpen die bij de VKDG zijn aangesloten.

www.dvhn.nl

Geef een reactie