20 mei 2024

Winst voor Delfzijlster ziekenhuis

0

Delfzijl – Het gaat weer goed met Delfzicht. Het Delfzijlster ziekenhuis heeft het afgelopen jaar afgesloten met een positief resultaat van 1,4 miljoen euro. Het beste resultaat dat ooit is gehaald. Voornaamste reden voor de winst is de reorganisatie die eind 2002 werd doorgevoerd.

Delfzicht behaalde in 2003 een omzet van 35 miljoen euro. In 2002 verkeerde het ziekenhuis nog op de rand van de afgrond. Delfzicht draaide een verlies van ongeveer een half miljoen euro. Ook de jaren ervoor behaalde het ziekenhuis, dat een van de kleinste van Nederland is, steeds negatieve resultaten. “We zijn tevreden met het huidige resultaat. Delfzicht heeft een moeilijke tijd meegemaakt. In 2002 waren we door onze reserves heen. Een reorganisatie was onvermijdelijk”, aldus directeur Boudewijn Ponsioen.


Redenen voor de financi‘le problemen waren structureel stijgende kosten en tekortschietende compensatie door de rijksoverheid. Daarnaast moest Delfzicht zeven ton terugbetalen aan het Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg, wegens een registratiefout.


Na de reorganisatie is het aantal fulltime medewerkers gedaald met dertig naar 410. Het ziekenhuis kreeg een pluim van de AbvaKabo omdat er door een goed sociaal plan geen gedwongen ontslagen vielen. “We hebben ook flink de efficiency verbeterd op de afdelingen en de managementstructuur aangepast”, aldus Ponsioen.


Delfzicht beschikt sinds begin juli over een specialist in longgeneeskunde en per 1 augustus weer over een derde gynaecoloog. Het ziekenhuis heeft ook een uniek revalidatieprogramma met fysiotherapeuten, di‘tisten en maatschappelijk werkers lopen voor mensen met een te hoog gewicht. Van hen zijn er in het gebied rond Delfzijl naar verhouding veel.

www.dvhn.nl

Geef een reactie