13 juli 2024

Winsum en Loppersum aan de slag met leefbaarheidsprojecten

0
Gemeente Winsum en gemeente Loppersum ontvangen een bijdrage vanuit Kansrijk Groningen om leefbaarheidsprojecten te financieren. Het gaat om een bedrag van circa 1 miljoen euro per gemeente. Winsum krijgt de bijdrage voor het project de Tirrel, een gebouw voor zorg, onderwijs, sport en vrije tijd op één locatie. Loppersum gaat met de subsidie uiteenlopende leefbaarheidsprojecten financieren, zoals het herstellen en vernieuwen van openbare ruimtes.
De bijdragen zijn toegekend naar aanleiding van aanvragen van beide gemeenten in de vierde tender vanuit het leefbaarheidsprogramma voor Gemeentelijke herstructureringsprojecten van Kansrijk Groningen.
De Tirrel: een levendige plek voor jong en oud
De Tirrel is een project in Winsum, waar onderwijs, zorg, sport en vrije tijd samenkomen. Zo komen twee basisscholen, een zorgcomplex, een sporthal en een multifunctionele ruimte onder één dak op het terrein van De Twaalf Hoven in het dorp Winsum. Hiermee creëert Winsum een levendige plek in de wijk waar iedereen altijd terecht kan. Kinderen houden ouderen actief, ouderen houden kinderen betrokken. De verwachting is dat begin 2019 de Tirrel daadwerkelijk als gebouw staat.
Impuls voor dorpen in Loppersum
Gemeente Loppersum gaat de subsidie gebruiken voor uiteenlopende projecten. De gemeente staat aan de vooravond van een grote versterkingsopgave die druk legt op de leefbaarheid in het gebied. Daarom gaat Loppersum een deel van de subsidie gebruiken om na de versterking openbare ruimtes te herstellen en vernieuwen. Ook wil de gemeente het centrum van Loppersum een impuls geven door een oplossing te bieden voor leegstand van vastgoed. Verder krijgt Loppersum een bijdrage voor de ontwikkeling van bijzondere, innovatieve en duurzame schoolpleinen en zal een deel van het geld worden besteed aan duurzame energie.
Gemeentelijke herstructureringsprojecten
De gemeenten Ten Boer, Winsum, Bedum, De Marne, Slochteren, Delfzijl, Appingedam, Loppersum en Eemsmond kunnen een financiële bijdrage krijgen voor grootschalige projecten via het Kansrijk Groningen programma Gemeentelijke herstructureringsprojecten. Deze projecten moeten de leefbaarheid bevorderen en een relatie hebben met schadeherstel of versterking.

, Nationaal Cošrdinator Groningen

Geef een reactie