29 november 2023

Winsum en Loppersum duiken in afvalbakken

0

De gemeente Winsum gaat samen met de gemeente Loppersum het afval van bedrijven in de gemeenten onderzoeken. Gekeken wordt of de ondernemers de verschillende afvalstromen wel correct aanbieden. Uit landelijk onderzoek blijkt volgens wethouder Nico Werkman dat 80 procent van het afval dat bedrijven aanleveren niet verwerkt is op de manier zoals het wettelijk verplicht is.

Zo worden verschillende materialen niet gescheiden zoals zou moeten en belanden papier, glas, afbreekbaar en chemisch afval niet zelden in dezelfde bak of container. 

De gemeenten gaan vooraf steekproeven aankondigen en in de afvalcontainers en zakken van de bedrijven neuzen en onderzoeken in hoeverre in Winsum en Loppersum bedrijven het slechter of beter doen dan andere bedrijven in Nederland.

"Daar hebben we eerlijk gezegd nu nog geen beeld van of mening over", zegt Werkman. "Ons zijn alleen de landelijke cijfers bekend en die zijn verontrustend. Wij hebben als gemeente ook een duidelijke taak om er voor te zorgen dat zowel particulieren als bedrijven zich houden aan de regels die gelden voor het verwerken en aanbieden van afval.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie