25 april 2024

Winsum voelt niets voor referendum

0

Winsum – De gemeenteraad heeft gisteren aan de commissaris van de koningin Hans Alders duidelijk gemaakt dat geen referendum te willen. Ook heeft de raad niet speciaal behoefte aan een vrouw aan het hoofd. Dat bleek dinsdagavond bekend tijdens de raadsvergadering.

Alders zei evengoed wel speciaal aandacht te schenken aan de vrouwelijke kandidaten. ”De achterstand van vrouwen in de politiek is niet zomaar gekomen en gaat ook niet zomaar weer weg.” Hij zal de vacature 1 april openstellen aan de hand van de profielschets van de vertrouwenscommissie, die uit fractievoorzitters bestaat. Die commissie toonde zich na enig aandringen van de provinciechef alsnog bereid een lid van het college als adviseur te aanvaarden. ”Het college moet toch heel nauw samenwerken, dus een beetje inspraak van die kant is wel op zijn plek”, aldus Alders.


De kandidaten worden eerst door Alders en daarna door de vertrouwenscommissie gescreend. Uiteindelijk wordt een kandidaat voorgedragen aan de raad, waarna de minister van binnenlandse zaken de keus bekrachtigt. Alders zal kijken of de personen het ambt van burgemeester aankunnen. De vertrouwenscommissie kijkt vervolgens wie het best past in de gemeente.

www.dvhn.nl

Geef een reactie