1 maart 2024

Woltersum heeft buik vol van groene drab in ‘het Diepje’

0

woltersum – Voorzitter Henk van Dijk van Dorpsbelangen Woltersum wordt er moedeloos van: elk jaar bedekt groen drab de oppervlakte van het water in de Lustige Maar en elk jaar moet hij de gemeente Ten Boer achter de vodden zitten om de troep op te ruimen. ”Ze doet het niet of te laat, dwars tegen alle afspraken in”, verzucht de voorzitter.

Volgens Van Dijk is het al jaren hetzelfde liedje. ”Zo kan het niet langer. De gemeente is eigendom van het water. Een jaar of acht geleden is duidelijk de afspraak gemaakt dat zij het Diepje, zoals de Lustige Maar hier bekend staat, minimaal ŽŽn keer per jaar schoonmaakt. Dit jaar is het er nog niet van gekomen.” De Lustige Maar is ongeveer een kilometer lang en loopt dwars door het dorp. Het water liep ooit van het Damsterdiep naar het Slochterdiep, maar jaren geleden is er een dam gelegd. In ondiep en stilstaand water rukken waterplanten snel op. Dode planten zakken naar de bodem en zo wordt steeds meer slib gevormd. De voorzitter is blij dat de zomerhitte dit jaar nogal meevalt. ”Anders was de stank niet te harden geweest.”


Hij vertelt hoe de dorpsbewoners een aantal jaren geleden tientallen karpers in het water hebben uitgezet. ”Die zijn nu allemaal dood.”


Gemeentelijk woordvoerder Freek van der Ploeg zegt dat de gemeente het probleem bij de kop zal pakken.

www.dvhn.nl

Geef een reactie