2 maart 2024

Zalm zit met gat: lasten stijgen

0

den haag – Forse extra bezuinigingen en mogelijk ook lastenverzwaringen zijn onvermijdelijk nu minister Zalm van financi‘n nog dit jaar een gat van 1,5 miljard euro op zijn begroting moet zien te dichten. Dat voorspelt het ministerie van financi‘n op basis van nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Volgens een dinsdag uitgelekt CPB-rapport geeft het rijk dit jaar 3,3 procent mŽŽr uit dan er aan belastingen en premies aan geld binnenkomt. Zalm wil zich strikt aan de Europese norm houden, die voorschrijft dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan drie procent. “Ik dien geen begroting in met een hoger tekort”, aldus Zalm.


Het ministerie van financi‘n onderzoekt de oorzaken van de nieuwe tegenvaller. Vermoed wordt dat hogere uitgaven voor de volksgezondheid en lagere belastinginkomsten de overheid parten spelen. Voor dit jaar voorspelt het CPB een economische groei van slechts 1,1 procent. Pas in 2005 trekt de economie iets verder aan, tot 1,4 procent. Bij minder economische bedrijvigheid vloeit er relatief weinig belastinggeld in de schatkist.


Opties


Hoe de tegenvaller wordt weggewerkt zal uiterlijk in juni bekend worden gemaakt. “Alle opties liggen daarbij nog open,” aldus een woordvoerster van Financi‘n. In theorie zijn er drie mogelijkheden: verhogen van de belastingen en premies (waardoor meer geld in de schatkist vloeit), verminderen van de uitgaven (bezuinigingen) of het doorschuiven van uitgaven naar een later jaar.


Belastingverhoging ligt volgens bronnen rond het kabinet niet voor de hand, omdat daarmee de koopkracht van burgers en winstgevendheid van het bedrijfsleven wordt aangetast. Voor 1,5 miljard extra bezuinigen zal ook niet eenvoudig zijn, omdat de regering Balkenende-II al een bezuinigingspakket van 17 miljard heeft afgesproken. Dat leek amper een jaar geleden nog het maximaal haalbare.


De Kamer was woedend op Zalm omdat hij in de vergaderzaal geen commentaar wilde geven, maar enkele minuten later buiten de zaal voor de camera’s wel bevestigde dat een tekort dreigt van 3,3 procent. Op hoge poten eiste een kamermeerderheid schriftelijk opheldering. GroenLinks vroeg een spoeddebat aan.

www.dvhn.nl

Geef een reactie