22 april 2024

Zebrapadschilders slaan hun eerste slag in Uithuizen

0

Ze vinden het belachelijk. Zebrapaden afschaffen omdat ze niet veilig zijn. Nou ja! De een dient netjes een bezwaarschrift in als hij het oneens is met een plan, de ander gaat direct tot actie over. Zoals een groepje Sappemeerders afgelopen weekend.

In een kwartiertje was het gepiept. Ze waren met z’n achten. Twee op de uitkijk, twee die de kantjes deden, twee die de vlakken vulden en twee die de witte verf uitrolden. Huppakee, daar leek het zebrapad voor woonzorgcentrum Hunsingoheerd in Uithuizen weer op een zebrapad.


Zoals het hoort, vindt het groepje mannen uit Sappemeer in de leeftijd van twintig tot dertig jaar. Ze willen niet met hun naam in de krant en op de foto willen ze zo onherkenbaar mogelijk. “Het is misschien wel strafbaar wat we hebben gedaan. Vandaar”, zegt een van hen.


Hij legt ook uit waarom hij met zijn vrienden tot deze nachtelijke actie kwam, afgelopen zondagochtend tegen drie uur. “Je wordt af en toe kwaad van dingen die je leest of op televisie ziet. Dat was nu het geval. We vonden het voorstel om zebrapaden af te schaffen dermate belachelijk dat we besloten iets te doen.”


‘Sneu’


Hij noemt het ‘sneu’ dat juist een oversteekplaats voor Hunsingoheerd in Uithuizen nauwelijks zichtbaar is. “Ze noemen een zebrapad valse zekerheid. Wat een onzin. Dan zijn alle verkeersregels valse zekerheden. Hallo. Zebrapaden zijn niet voor niets uitgevonden en ze werken ook wel, als iedereen zich er maar aan houdt.”


Hij en zijn kameraden waren van plan meerdere zebrapaden in ere te herstellen, maar het is afgelopen weekend bij een gebleven. Wie weet volgen er meer, ondertekend met ZAC, het Zebrapad Actie ComitŽ. “En nee”, zegt een van de schilders, “We hebben niets met Hunsingoheerd te maken. We hebben er niet eens familie zitten.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie