25 mei 2024

Zonnebloemen groeien goed ook zonder zon

0

Zaterdag 27 augustus zijn ondergetekenden met een trap onder de arm op pad geweest in Stedum om de zonnebloemen te bekijken. Diverse achtertuinen zijn doorkruist om de tussentijdse meting te doen, waarbij de kanshebbers op een rij worden gezet. Voor wie de poedelprijs moet zijn is ons ook duidelijk geworden, want daar hoeven we niet weer langs. Er zijn altijd rampen met slakken en wind, met laat zaaien of te lang onder glas houden.

De activiteitencommissie raadt de kwekers aan het gewas nog even heel goed te vertroetelen, want binnen enkele weken zal de eindmeting plaatsvinden. De prijsuitreiking zal waarschijnlijk de laatste zaterdag van september of de eerste zaterdag van oktober plaatsvinden in café ’t Oude Raedthuys. Dit hangt ook af van het weer, i.v.m. het beste oogstmoment voor de pompoenen.

Met de zonnebloemen wordt het spannend. Er zijn nog enkele flinke planten met de bloem nog in de knop, en dan zit er nog wel groei in. Er zijn ook nieuwe talentvolle kwekers bij, en dit was ook een mooie gelegenheid de dorpstuin van De Heemen te bezoeken. Het was indrukwekkend wat daar in zo’n jaar al is gekweekt. Er moet daar al aardig wat groente geoogst zijn. We zijn benieuwd wat het enorme veld pompoenen op gaat leveren. Dat geldt overigens ook voor de Triezenbergstraat, want ook daar is een mooi oerwoud van pompoenplanten te bewonderen.

Lies Oldenhof en Martin Zijlema

Geef een reactie