22 april 2024

Zorgen om woningen in waterberging

0

Garrelsweer – De onlangs uitgebrachte Damsterdiepvisie, waarin de toekomst van de oude vaarweg en de gebieden eromheen besproken wordt, heeft bewoners van de gebieden die als mogelijk waterbekken zijn aangewezen kopzorgen bezorgd

In het gebied rond Garrelsweer staat in de Damsterdiepvisie een groot gebied aangegeven dat in de toekomst onder water gezet kan worden bij extreem hoog water. Bewoners in dat gebied zijn daar echter niet van op de hoogte gesteld.

Het waterschap Noorderzijlvest verkocht onlangs zelfs een stuk grond in het gebied als bouwgrond. Joy Broekman uit Hoevelaken kocht het stuk grond om een huis op te bouwen. “Noorderzijlvest zou toch helemaal moeten weten wat er met zo’n stuk grond staat te gebeuren”, zegt Broekman. “Ze hadden me dat in ieder geval moeten vertellen.”

Broekman weet nu niet of het allemaal wel goed komt met de woning die ze op de plaats van een voormalige molenaarswoning wil bouwen. “Ik weet niet hoe hoog het water komt als het daadwerkelijk onder water gezet gaat worden. Krijg ik wel een bouwvergunning, nu blijkt dat het hier om een waterbergingsgebied gaat? Ik ben echt geschrokken van die visie. Ons hele toekomstplan om hier te gaan wonen dreigt straks in het water te vallen.”

Volgens Carien Plantinga, woordvoerster van het waterschap Noorderzijlvest, zal het allemaal zo’n vaart niet lopen. “Het gaat hier slechts om een visie, het is nog helemaal niet duidelijk of het gebied in de toekomst daadwerkelijk als waterberging aangemerkt gaat worden. Daarvoor zal het ook eerst nog in het Provenciaal Omgevings Plan(POP) moeten worden opgenomen en zal een wijziging van het bestemmingsplan moeten worden doorgevoerd. Deze mevrouw, maar ook alle andere bewoners zullen in zo’n geval uitgebreid ge•nformeerd worden over eventueel aan te leggen damwanden die de huizen in het gebied dan zullen gaan beschermen. Alles zal dan in goed overleg gaan. Deze mevrouw hoeft niet bang te zijn dat ze niet kan gaan bouwen of dat haar huis binnenkort onder water gezet zal worden. Het is een visie, geen plan, en voor het zover is zal er nog heel wat moeten gebeuren.”

Het waterschap betreurt de ongerustheid van mevrouw Broekman en heeft toegezegd haar binnenkort voor een gesprek uit te nodigen om alles goed uit te leggen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie