21 mei 2024

Zware tijden voor cultuur en welzijn Delfzijl

0

delfzijl – Cultuurcentrum De Molenberg en het Instituut voor Kunstonderwijs (IVAK) in Delfzijl wachten zware tijden. Naast de voorziene bezuinigingen van volgend jaar kort de gemeente de instellingen in 2007 nog eens met 75.000 euro. Ook de welzijnsinstellingen moeten het ontgelden.

Delfzijl moet in de komende jaren ruim twee miljoen euro extra bezuinigen vanwege met name tegenvallende inkomsten van het rijk. De armlastige gemeente moest al 4,5 miljoen bezuinigen in de komende vier jaar. Daar komt volgend jaar bijna vier ton bij, in 2007 het dubbele hiervan en in 2008 bijna een miljoen.


In 2005 en 2006 wil de gemeente de bezuinigingen intern oplossen en een aantal maatregelen uitstellen. Vanaf 2007 vallen de klappen. Het gemeentebestuur wil De Molenberg en het IVAK in 2007 met ruim 75.000 euro korten. De Molenberg moest volgend jaar al een halve ton bezuinigen.


Directeur Dani‘l Wever is erg geschrokken van de nieuwe aangekondigde bezuinigingen. ”Dit is heel ernstig. We hebben het volgend jaar al erg moeilijk.” Wever kan nog niet zeggen wat voor consequenties de tegenvaller zal hebben, omdat hij nog niet op de hoogte was van de nieuwe cijfers.


De directeur van het IVAK wil nog niet reageren op de nieuwe bezuinigingen. Aan de welzijnsinstellingen in Delfzijl wil de gemeente in 2007 en 2008 in totaal 130.000 euro minder uitgeven.


Het tweede gebied waarop de gemeente wil bezuinigen is de herstructurering. Voor de uitvoering van de tweede fase, die in 2007 begint, wil de gemeente nu eenmalig vijf miljoen euro uittrekken. Volgens het oorspronkelijke plan zou hier ieder jaar een miljoen bijkomen.Minder stijging


De lasten van de burger in Delfzijl stijgen in 2005. Een huishouden moet in dat jaar 750 euro betalen. Ten opzichte van dit jaar is dat een stijging van 8,7 procent. Dit jaar hadden de Delfzijlsters te maken met een stijging van 12 procent.

www.dvhn.nl

Geef een reactie